sinusta se lähtee....sinulla on ylösajava koira.


Käytiiin hakemassa Sallin kanssa tulokset ja kokemusta Mäntsälän viikonlopun kokeista.
Metsästysspanielit oli pistäneet hulppeat kokeet pystyyn Ylikartanon maille, jossa minä, Salli ja muut koirakot ohjaajineen päästiin Usain Bolt-fasaanien valtakuntaan :D

 

Ylituomarina kokeessa Lauri Kanerva. 

Lauantaina saatiin arvonnassa kakkonen. Aloitettiin erä heinäpellosta. Korkea heinä oli kivaa aluetta työstää maastoa Sallin hyvällä haulla. Alue todettiin tyhjäksi ja siirryttiin pakkasen tappamalla auringonkukkapellolle. Plussasäällä pelto olis ollut tosi jees, mutta nyt vain kivikovat varret otti vastaan ja koivikkokin syyssäiden jälkeen täysin paljas. 
Sitten iski fasaanit, joiden jalat loisti auringonkukkien alta. Ei niitä ollut muutama, ei ihan kahden sormin laskettavissa, vaan sormet & varpaat...tuplasti-triplasti. Auringonkukkapellosta juoksi tolkuton määrä kohti koivikkoa. Koivikko taasen kuhisi juoksevia & huutavia lintuja. 
Sitten iskin pillin suuhun ja aloin miettimään, et mitäs nyt. Tehtiin sitten tyhjää hakua. Linnut juoksi edestä koivikkoon eikä ylösajoja saatu. Sallikin pyöritteli silmiään lintumäärän edessä. Jälkikäteen ymmärsin, että koirani on ylösajava. Rohkeasti olisi pitänyt se puskaan laittaa... Otettiin vaihto.  

Toinen erä ei tuottanut sen enempää tulosta. 

Kolmas erä aloitettiin 4-5metrisen risukasan edestä. Kasaan oli nähty koko aamupäivän laskeutuvan & nousevan kymmenittäin lintuja. Sieltä se Sallikin sitten pukkasi yhden lentoon. Ammuttiin ja tipahti. Suoraviivainen, hyvä nouto. 

Päivän meno riitti VOI 3-tulokseen.
Liikaa piillitystä, suullinen käskytys ja haun suppeus aiheutti virheet. 
Vähän kyrpi tulos. Se oli puhtaasti itsestä kiinni. Ylösajavan koiran pitäisi ylösajaa. Vasta sitten juosta perään....jos se sitäkään tekee. 

 

Sunnuntai alkoi pakkasella. 
Pää nollattu viimeistään umpikylmään autoon :D 

Salli sai arvonnassa viimeisen koiran vuoron eli seiskan. 
Odottelua siis aamupäivä, mutta muiden suoritusten katselua ja hyvää seuraa. 

Lauantaista viisaampana haetttiin rauhallisempia maastoja. Kanahaukkakin taas hengaili fasujen luona joten lintuja taas "muutama" liikkeellä. 
Me aloitettiin vuoro lauantain ylösajo alueelta. Pilli oli piilossa ja pyrin vain pitää koira ns. haulikon alueella. Salli tsekkas eilisen päivän kolot. Nyt oli tyhjillään. 
Jatkettiin koivikkoon. Sallilla oli ihan erilainen fiilis. Se meni tosi vapaammin ja oli paremmin katseella vieressä. Ei kysennyt, vaan meni. 

Puolukkapuskien seasta nosti linnun. Joka kääntyi takaspäin. Ammuttiin 2m päähän Sallista, joten noutomatka jäi aika lyhyeksi. Itsekin seisoin 3metrin päästä ylösajosta, joten saattohoitoon tuominenkaan ei ollut pitkän matkan takana :) 
Jatkettiin erä loppuun tyhjällä, mutta todella hyvällä haulla. 30min erän jälkeen vastassa oli huuli & nenä rikki oleva Salli, joka oli kovin iloinen päivästään. 
Itse sain jo maastossa kehut meidän molempien olemuksen muutoksesta. Hyvä mieli :) 

Päivä päättyi tulosten lukuun. 
Saimme VOI-1 tuloksen 76pisteellä. Olin super tyytyväinen! 
Pisteitä vähensi ylösajo+nouto, mutta se ei meitä haitannut. Ajelimme alle 10km kotiin oikein tyytyväisinä. Viikon päästä mukava aloittaa mestaruustaisto. 

Kiitokset viikonlopusta Metsästysspanielit, Seppo, Lauri ja muu jengi. 
Ihanaa oli taas nähdä pitkästä aikaa tuttuja naamoja ja tutustua uusiin! 

 
kuvat Mikko AK

Kommentit