Ookkesta hyppyvalio


Kuva I. Erling

Ookke the koronalapsi on aina mennyt "kaikki tai ei mitään" asenteella. Ookke on agilityssä ollut vauhdikas hurjapää, josta olen usein sanonut että tekemällä omia jalostusvalintoja ei lopputuloksesta voi valittaa  

Käyttäessäni Sallia Ruotsissa astutusreissulla ajattelin, että saan tasapainoa, kun edellisen kerran Morgan toi rajua asenneta. Ookkesta tulikin kaikkea muuta. Se on ollut suhteellisen vaikea kouluttaa, mutta äärimmäisen hyvä kun asiat tajuaa. Agilityn suhteen Ookke on vain mennyt koko ajan pitkällä laukalla ja kun Ookke haluaa, Ookke kirjaimellisesti lataa! 

Agilityssä Ookkessa on aina ollut voimaa. Voimaa mennä eteenpäin, lisäksi rohkeua antanut vauhdin. Monet aina puhuvat että agilitykoira tarvitsee "määrätynlaisen" kropan, mielestäni vartalon elastisuus ei tuota koko pakettia, vaan sisältö pitää olla kunnossa. Omat kasvattini olen rakentanut pääkopan sisällöllä metsästykseen, elastisuus on yksi metsästyksen osa. Omassa kasvatuksessani agiltiykoirien jalostamiseen isolta osalta eroaa kuitenkin koiran kovuus vrs pehmeys. Ohjattavuudeltaan koiran pitää olla pehmeä, jotta se olisi tasavarma suorittaja, kuten Salli. Ookke putosi siitä kelkasta ajat sitten! Koronalapsena(kaan) olo ei helpottanut tätä. 

Kun rakennen koiraa agilityyn aloitan sen vasta reilun 6kk iässä. En näe hyötyä tehdä sitä aiemmin. Sen 6kk teen vain metsästykseen sekä perusarkeen liittyviä juttuja. Olen ehkä poikkeava, mutta edes tuon aikana ei koirat käy edes halleilla. 

Ensimmäisellä agilitykerralla laitan esteitä kasapäin kentälle eli siivekkeitä sekä putkia. Suunnittelen radan ohjauksilla (valssi, takaakierto), yleensä teen 3-7 esteen radan. Ohjaan radan. Ai miksi teen näin? Haluan nähdä miten koira tarttuu ohjauksiin ja miten lähden rakentamaan koiraa. En siis opeta varsinaisesti koiralle mitään esteitä kuin kontaktit sekä kepit. Aika outoa sanoisi useat. 

Ookkesta löytyi jo nuorena vahva irtoamisen osuus. Sillä on erääläinen rohkeus pysyä omalla reitillään, kirjaimellisesti sillä on tahtoa olla yksinään ja tehdä asiat yksinään. Ookken luonnetesti pisteet kertoi (205) myös osaltaan vaikeudesta kouluttaa koiraa, koska Ookkesta puuttuu pehmeys tulla ohjauksiin - Ookke kun on 110% hullua päässä. 

Ookke on muuttanut agilityä omalla osallani radikaalisti ja osaltaan Ookken takia on myös kadonnut oma tekeminen ja itseensä luottaminen. En vain pysy enää Ookken vauhdissa ja rataprofiilien muutos on aiheuttanut itselleni vaikeuden hallita enää itseäni. En löydä sitä luottamusta minkä olen pystynyt itselleni pitämään kun suunnittelen rataa. Nyt jokakerta minulla on tunne, että olen koko ajan myöhässä tai hukassa.  

Ookke ei tosiaan ole tehnyt hommaa ns. helpoksi, mutta olen oppinut todella paljon. Yksi voi muuttaa käsityksen ja muuttaa ihmistä - sen Ookke teki. 
Nyt panostamme ranking-pisteisiin ja kiritämme itseämme kasaan sen osalta. Matka sekin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koira- ja lapsiperheen auto

Elämän päiväkirja

Tuliko tästä liian hifistelyä??