Urheilukoiran nesteytys

Käytiin aamulla tekemässä Onin kanssa reilun 10km pyörälenkki.
Samalla tuli taas todettua kuin hieno tuote on kehitelty. Tuote on FitDog
http://www.fitdog.fi/tuotteet/

Tiesitkö esim sen että koiran ei hikoile samanlailla kuin ihminen? Koiralla ei ole hikirauhasia, vaan koira hikoilee läähättämällä ja samalla haihtuu koirasta nestettä hengitysteiden kautta, nielusta, kurkusta, kielestä. Haihtumista tehostaa tiheä hengittäminen. Mieti itse juoksevasi 100aitoja suu auki. AIka kuiva suu....
http://tieku.fi/elaimet/hikoileeko-koira-kielellaan

Olen tavannut lisäksi pari koiraa jotka saaneet vatsalaukunkiertymään tiheän juomisen takia. Vetävät tehotreenit ja juovat päälle litran vettä. Käyvät jäähdyttelemässä - juoksevat ehkä vapaana puoli tuntia litra vettä mahassa.

Meillä Oni on sellainen koira, joka saattaa juoda litran vettä alle 5minuuttiin. Sitten se kävelee tovin ympyrää ja yrjöää sitten osan ulos valkoisena lima kasana. Kuvottavaa ja varmasti epäterveellistä.


Päivät meillä on aikalailla samanlaista rutiinia tällähetkellä. Herätään 06.00. Ruokitaan marsut, ruokitaan koirat, syödään itse. Lähdetään viim. 08.00 lenkille. Ollaan tunti lenkillä. Tullaan kotiin. Ollaan pihalla. Tehdään siinä kaikennäköistä, koirat vapaana juoksemassa edestakas. 13.00 aikaan tullaan sisään ja syödään. Koirat saavat tässävaiheessa päivän ensimmäisen tauon. Kutsumme tätähetkeä "välikuolemaksi":  Kukaan koirista ei kuitenkaan vesikupilla käy. Rojahtavat sohvalle. 

Illat sisältää lenkkeilyä, hengailua - yhdessäoloa tai treenejä. Koirat saavat iltaruuat 19.00 aikaan ja 20.00 aikaan talo hiljenee nukkumaan lasten, mun ja koirien osalta. Yöllä usein vain Wäinö, Siiri ja Salli käyvät juomassa. Belgit nukkuvat :) Ja aamulla uusiksi. 

Koirat juovat yleensä vasta 19.00 aikaan....tiukalla nesteellä elävät siis kokopäivän. Jos ihmisen suositellaan juovan vähintään litra vettä päivässä, niin olisi mielenkiintoista tietää että paljonko suositellaan ns. jatkuvassa liikkeessä olevalle koiralle nestettä. Kilometri määrät ovat koirilla varmasti huikeat. 

Kun asiaa tarkastelin ja mietin, aloin juottamaan aamuruuan yhteyteen fitdog energya. Jokainen saa edes jonninverran nestettä päivään. 

Treenien tai kisapäivien rutiinit ovatkin sitten hieman erilaiset. Treeneihin/kisoihin lähtiessä juovat kotona, paikanpäällä juovat hieman ja treenien jälkeen. Aiemmin esim Oni veti vielä kotona litra vettä, niin tämä jäänyt kokonaan pois. Sama pyörälenkkien tai juoksutreenien suhteen. 

 

Olen huomannut myös vaikutuksen koiriin, varsinkin metsätreeneissä tai fyysisessä rasituksessa (pyöräily/juokseminen). Koirat ei läähätä samanlailla, palautuminen on todella nopeaa myös fyysisesti. 
Ylläolevaa kuvaa edelsi 10km pyörälenkki. Juotin Onin ennen lenkkiä energyllä ja lenkin jälkeen palautuksella. Koira oli yhtä samaa energiaa vielä lenkinkin jälkeen. Oli kuin, mitään ei olisi tehty! 

Lisäksi olen kuullut fyysisesti hyvässä kunnossa olevien kavereiden koirista. Saman olen huomannut myös omista! Lihaksisto voi todella hyvin! Aksakisoissa mun mielestä tuotteen käyttöhyöty ei näy niin vahvasti kuin muualla. Omani ovat kylläkin sen verran kuumakalleja, joten siihen tuote auttaa aksan puolella todella hyvin! 

 

Mä olen Sallille nimennyt tuotteen "kokaiiniksi". 
Tuotteen käyttövaikutus näkyi parhaiten v-14 Cockerimestaruudessa. Sallille yritettiin saada riistatyötä. Tunnin oli jo työstänyt kiihkeällä voimalla maastoja. Olin säännöllisesti juottanut erien välissä. Ilta alkoi tulla jo vastaan, kun tuomari vielä kysyi että kokeillaanko vielä maastoa. Sanoin, että tottakai! Tuomarilla jäi monttuauki, kun pienikokoinen, langanlaiha (juoksuja ennen Salli tiputtaa aina painonsa ja massansa) lähti taas voimalla työstämään maastoa. Joka kerta kun koiran päästi vapaaksi, näytti kun koira olisi jokakerta ensimmäistä kertaa maastossa, vaikka takana oli jo useita tunteja ja kymmeniä kilometrejä. Viimeiseltä erältä saapuikin aivan käsittämättömän hieno fasaanikukko täydellisellä riistatyöllä! 

Salli on juonut tuotetta pennusta asti. Se voisi vetää nestettä kuinka paljon vain! 
Silmät on avautunut pari kertaa koiran nesteytyksen tärkeyteen. Kerran treeneissä ilman mitään ennakkovaroitusta koira kaatui kesken suorituksen kuin pyörtyäkseen. 
Kun koira suorittaa täydellä voimalla ja psyykkeellä ei fyysistä hiipumista pysty huomaamaan. Sen on todennut myös pari spanieli harrastajaa mahdollisimman surullisella tavalla. 

Tuotesarjaan tullut myös "puppy booster" jota Salli juo kerran päivään nyt imetyksen aikana. Myös odotuksen aikaan joi tuotetta. 


Lämpimästi suosittelen jokaista urheilukoiran omistajaa tutkimaan ja miettimään oman koiran nesteytystä. 
Meille koirat kertovat vähän, mutta fyysinen & psyykkinen olemus, että tulokset kertovat paljon niiden hyvinvoinnista. 

Itse olen tehnyt paljon äärimmäisyyksiä koirien hyvinvoinnissa. Nyt olen kuitenkin tehnyt hyvän ratkaisun. 
Suosittelen kokeilemaan. 

julkaistu FitDogin Lauran luvalla. 

Kommentit